Salı, Şubat 14, 2006

14 Şubat Sevgililer Günü

Bugün 14 şubat sevgililer günü. Bana her ne kadar boş ve gereksiz bir gün olarak gelse de insanların kendilerini insan yapan değerlerini yiğtirdiği, "sevgi" sözcüğünün beyinlerin derinliklerinde kaybolduğu şu günlerde bu günü anma gereği duydum.
Neden 14 şubat, niçin 13 şubat veya 19 eylül değil de 14 şubat? İşte cevabı...
İmparator 2. Claudius, Roma'yı kendi katı kuralları ile zalimce yöneten bir hükümdardı. Onun için en büyük problem ordusunda savaşacak asker bulamamaktı. Ona göre bu durumun tek sebebi Romalı erkeklerin aşklarını ve ailelerini bırakmak istememeleriydi. İşte bu yüzden Roma'daki tüm nişan ve evlilikleri kaldırdı. Aziz Valentine de Claudius'un hükümdarlığı zamanında Roma'da yaşayan bir papazdı. Kendisi gibi papaz olan Aziz Marius ile birlikte Claudius'un yasağına rağmen gizlice çiftleri evlendirmeye devam etti. Ancak imparator bu durumu bir süre sonra öğrendi. Aziz Valentine insanları evlendirmeye devam ettiği için tutuklandı ve yaptıklarının cezası olarak sopa ile dövülerek öldürüldü. Milattan sonra 270 yılının 14 Şubatı Hristiyan şehitliğine gömüldü.
Peki ne alaka şimdi? Valentine'in ölümüyle sevgililer günü arasında nasıl bir bağlantı var? İşte devamı...
Valentine ölmeden önce hayal kırıklığına uğramıştı. Bu hayal kırıklığının sebebi Claudius'un verdiği ölüm cezası değildi, gizlice evlendirdiği çiflerin birbirlerine sadık kalmamasıydı. Evet Valentine ölmeden önce tüm insanları lanetledi. Artık insanlar hiçbir zaman aşka ulaşamayacaktı. Hayatlarını aşklarına adayacak ama hiçbir zaman gerçek aşkı tadamayacaklardı.
Kilise Valentine'in ruhunu mutlu etmek için Valentine'in ölümünden sonra ona "aziz" ünvanı verdi. Daha sonra 14 şubatta ,Valentine'in ölüm yıl dönümünde, sevgililer birbirlerine olan sadakatlerini göstermek için yine birbirlerine hediyeler vereceklerdi. Nihayetinde de sevgililer günü ortaya çıkmış oldu.
Savaşın ve kinin eksik olmadığı bu günlerde henüz demokratikleştirilmemiş! olan "sevgi" nin değerini bilelim. Yaşamayı, doğayı, insanları her dem sevelim.
Bahadır "Bagon" Emirler

Hiç yorum yok: